FORUMUL DE COOPERARE ÎN REGIUNEA DUNĂRII

În perioada 11 – 12 aprilie 2019 s-a desfășurat la „Universitatea Dunărea de Jos” din Galați FORUMUL DE COOPERAREA ÎN REGIUNEA DUNĂRII.

Principiile și obiectivele au fost prezentate înaintea dezbaterilor din plenul Forumului.

Au fost menționate strategiile macro – regionale UE, care abordează provocările și oportunitățile specifice anumitor zone geografice care sunt prea locale pentru a fi de interes direct pentru întreaga UE, dar prea largi pentru a fi tratate eficient la nivel național. Cooperarea și coordonarea între diferitele strategii macro-regionale sunt importante în cazul în care există o suprapunere geografică între aceste strategii. Cooperarea transfrontalieră poate lua diferite forme (de exemplu, punerea în aplicare a proiectelor comune, schimbul de bune practici și experiență etc.).

Obiectivele enunțate cuprind:

  • Răspuns la provocările specifice și nevoile regiunii într-un mod original:
  • Crearea unei platforme care să lege oamenii, ideile și nevoile, un loc în care nouă state membre și cinci state non-membre colaborează pentru obiective comune;
  • Stabilirea priorităților și liniilor de acțiune pentru România în procesul de realizare a SUERD;
  • Identificarea capacității strategiei macro-regionale de a mobiliza noi proiecte și inițiative, în concordanță cu cele patru obiective ale SUERD: conectarea regiunii Dunării; protejarea mediului în regiunea Dunării; construirea prosperității și întărirea în regiunea Dunării.

Agenda Forumului

Forumul a fost deschis cu o Ceremonie Plenară,  pe data de 11 aprilie, la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, care a avut ca temă centrală:

O prezentare generală a mecanismului SUERD și a viitorului formei de cooperare a Dunării în contextul Președinției Consiliului UE al României, reforma agendei SUERD și proiectarea viitorului cadrului financiar multianual.

În cadrul discuțiilor plenare au fost abordate următoarele teme:

  1. Oportunități Economice în Regiunea Dunării (I-II);
  2. Educație și cooperare academică în regiunea Dunării;
  3. Oportunitățile Fondurilor Europene în Regiunea Dunării;
  4. Cooperarea autorităților locale în Regiunea Dunării;
  5. DANUBIUS-RI și agenda de mediu.

Forumul de cooperare în regiunea Dunării a adoptat DECLARAȚIA FINALĂ COMUNĂ la terminarea lucrărilor (Galați, 12 aprilie 2019).